Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Komunikat

Data

Tagi

Komunikaty, pszenica, rzepak, środki ochrony roślin, choroby zbóż, lustracja plantacji, uprawa pszenicy

Stan ozimin w rejonie południowy-zachód

Temperatury średniodobowe wzrosły w regionie na tyle, że rośliny na plantacjach rolniczych weszły w fazę wegetacji wiosennej. Dowodem ruszenia wegetacji są nowe przyrosty korzeni, widoczne najbardziej na słabszych stanowiskach szybciej nagrzewających się (Zdj. 1, 2):

Ekspert radzi

Nawożenie azotowe pod wszystkie gatunki ozime powinno być już zastosowane, gdyż zapasy pozimowe azotu mineralnego z powodu długiej i ciepłej jesieni zostały już wyczerpane.

Stan ozimin w rejonie Polski południowo- zachodniej oceniono w czasie zeszłotygodniowej kontroli na poziomie bardzo dobrym (Zdj. 3,4). Jedynie rzepaki ozime jesienią nadmiernie uszkodzone przez licznie nalatujące mszyce zostały zakwalifikowane do przesiewów. Jeszcze w tym tygodniu zaleca się wystawić żółte naczynia do odłowu i monitoringu szkodników rzepaku, gdyż pierwsze osobniki chowaczy brukwiaczków w okolicach Opola zostały odłowione.

 

Plantacje zbóż ozimych, które nie zostały odchwaszczone jesienią cechują się niewielką ilością chwastów, gdyż jesienny brak opadów wpłynął negatywnie na rozwój chwastów. Zboża ozime siane w terminie wyglądają obiecująco. Posiadają one nawet aż po 6-7 rozgałęzień, a to za sprawą długo ciągnącej się wegetacji jesiennej. Pszenica siana w pierwszych dniach grudnia po burakach w tej chwili posiada drugi  liść.  Lustracje pól pod kątem chorób podstawy źdźbła (łamliwość podstawy źdźbła oraz fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła) nie wykazały nadmiernego rozwoju, jednak takie choroby jak mączniak prawdziwy, septorioza paskowana oraz plamistość siatkowa (w jęczmieniu ozimym), zaczynają zasiedlać rośliny.

Polecane produkty

Adrian Sikora

Senior Technical Search&Support Special  
Autor

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.