Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Komunikat

Data

Tagi

komunikat sadowniczy, ogrodnictwo, sady, Choroby drzew owocowych

Sadownicze wieści - marzec 2019

Drzewa i krzewy owocowe powoli wybudzają się z zimowego spoczynku. W centralnej Polsce widać już zaczątki zielonej tkanki na jabłoniach, m.in. odm. Ligol. W uprawach drzew pestkowych łuski pąków odsłaniają zieloną tkankę. Najbardziej zaawansowane w rozwoju są porzeczki, gdzie pojawiają się wierzchołki pierwszych liści.

Panujące obecnie warunki pogodowe będą sprzyjały dalszemu rozwojowi drzew i krzewów. Zapowiadane na połowę marca ochłodzenie może jedynie spowolnić ten proces.
W sadach nadal trwa cięcie zimowe. W tym czasie, na jabłoniach należy zwrócić uwagę na bielące się pędy będące oznaką bytowania sprawcy mączniaka jabłoni. Takie pędy są źródłem infekcji w rozpoczynającym się sezonie, dlatego należy usunąć je z drzew.

 

Wraz z ruszeniem wegetacji warto pomyśleć o nawożeniu, szczególnie azotowym. W sadach dawki azotu można podzielić na dwie, tak aby pierwsza dawka tego składnika została wprowadzona do gleby co najmniej 2 tygodnie przed kwitnieniem. Biorąc pod uwagę panujące obecnie warunki pogodowe i stan rozwoju drzew, nawożenie można planować na 3-4 tydzień marca.

Na plantacjach roślin jagodowych widać oznaki ubiegłorocznych problemów w ochronie. W uprawie porzeczek możemy zaobserwować objawy żerowania wielkopąkowca. Nabrzmiałe pąki świadczą o obecności tego wysoce szkodliwego roztocza. Coraz cieplejsze dni będą sprzyjały rozwojowi szkodnika i przyspieszały czas rozpoczęcie migracji do nowych pąków.

 

Na plantacjach roślin jagodowych, w czasie lustracji warto zwrócić uwagę na obecność coraz groźniejszego dla tej uprawy misecznika śliwowca. Zimujące w ukryciu larwy (głównie na pędach) w ciepłe dni rozpoczną proces wychodzenia z zimowisk i na nowa rozpoczną żerowanie. Miseczniki mogą prowadzić nawet do całkowitego zamierania krzewów, dlatego warto zwrócić na ten gatunek szczególną uwagę.
 

Polecane produkty

Szymon Jabłoński

Szymon Jabłoński

Młodszy Specjalista

ds. Doświadczalnictwa, Bayer Sp. z o.o.

Autor

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;