Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Komunikat

Data

Tagi

komunikat sadowniczy, ogrodnictwo, sadownictwo

Sadownicza Stacja Badawcza w Kozietułach Nowych - Informacje z regionu

Sezon wegetacyjny w sadach i na plantacjach roślin jagodowych rozpoczął się podobnie jak w roku 2017. Marzec zaskoczył nas ponownie wysokimi temperaturami powietrza, które w połączeniu z przelotnymi opadami deszczu stanowiły idealne warunki do rozwoju roślin. Chwilowe ochłodzenie jedynie spowolni ten proces. W całym kraju notowaliśmy nieznaczne nocne spadki temperatur powietrza (26-27 marzec), nie spowodują one jednak strat w obecnej fazie fenologicznej drzew owocowych i krzewów jagodowych.

Praktcznie na wszystkich odmianach jabłoni i grusz w całym kraju pojawiły się zielone tkanki. Podobnie sytuacja wygląda na drzewach pestkowych. Najbardziej zaawansowane w rozwoju są krzewy jagodowe – porzeczki oraz borówki. W tym okresie producenci powinni zwrócić szczególna uwagę na odpowiednie nawożenie doglebowe oraz monitorować pojawiające się poszczególne gatunki szkodników.

W sadach jabłoniowych z dnia na dzień rośnie zagrożenie ze strony sprawców dwóch najważniejszych chorób – parcha jabłoni oraz mączniaka jabłoni. Ciepłe, słoneczne dni z pojawiającymi się lokalnie opadami deszczu sprzyjają również rozwojowi chorób kory i drewna. Obecnie sadownicy wykonali bądź w najbliższych dniach wykonają zabieg preparatami na bazie miedzi. Dalsza ochrona będzie uzależniona od stopnia dojrzałości zarodników workowych odpowiedzialnych za infekcje pierwotne parcha jabłoni. Najbliższe opady deszczu mogą uruchomić proces wysiewu zarodników, dlatego bardzo ważna będzie szczelna i systematyczna ochrona zapobiegawcza. Warto kontynuować usuwanie z drzew objawów występowania mączniaka jabłoni, a do ochrony najmłodszych liści stosować preparaty oparte o siarkę elementarną.  

W sadach wiśniowych oraz jabłoniowych zauważyliśmy pierwsze, żerujące w otwierających się pakach, osobniki mszyc. Warto prowadzić szczegółową lustrację aby określić poziom zagrożenia. W związku ze zmienną aurą pogodową proces wykluwania się mszyc oraz przędziorka owocowca z zimujących jaj może być stopniowy i długotrwały, warto jednak zlustrować sad i na podstawie oceny wizualnej wyznaczyć najlepszy termin do wykonania zabiegu.

W sadach gruszowych wybudzone z zimowej diapauzy osobniki dorosłe miodówki gruszowej rozpoczną niebawem składanie jaj na pędach oraz młodych, jeszcze nie rozwiniętych listkach. W miejscach, w których w ubiegłym roku presja ze strony tego szkodnika była duża.

Warto wiedzieć

Pozostałości po grzybach sadzakowych rozwijających się na rosie miodowej, lepkiej, słodkiej wydzielinie produkowanej przez miodówki w trakcie żerowania. Takie drzewa są bardziej podatne na niskie temperatury, gorzej plonują.

Pozostałości po grzybach sadzakowych rozwijających się na rosie miodowej

 

Warto poświęcić trochę czasu na szczegółową lustrację pamiętając o tym, że miodówki najlepiej zwalczać przed i/lub po kwitnieniu, wykonując zabiegi przede wszystkim na młodsze stadia larwalne. Asortyment środków do ochrony przed miodówką gruszową jest bardzo wąski, jednak w tym roku do zwalczania tego szkodnika sadownicy będą mogli użyć nowo zarejestrowanego produktu Sivanto Prime.

Koniec zimy to czas, w którym dokonujemy oceny założonych jesienią ubiegłego roku doświadczeń przechowalniczych. Po wstępnych ocenach zaobserwowaliśmy sporo jabłek z objawami gorzkiej zgnilizny.

 

Objawy gorzkiej plamistości

Objawy gorzkiej plamistości (odm. Pinowa)

oraz tzw. chorób przyrannych jak szara pleśń, brunatna zgnilizna

 

Objawy szarej pleśni i brunatnej zgnilizny

Objawy gorzkiej plamistości (odm. Pinowa)                                    Objawy brunatnej zgnilizny (od,. Fuji)

 

czy mokra zgnilizna (sina pleśń).

 

Objawy mokrej zgnilizny

Objawy mokrej zgnilizny (odm. Fuji)

 

O wynikach prowadzonych badań będziemy informować na bieżąco. 

Polecane produkty

Szymon Jabłoński

Szymon Jabłoński

Opiekun Sadowniczej Stacji Badawczej w Kozietułach
Autor

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.