Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Komunikat

Data

Tagi

Choroby drzew owocowych, sady

Sadownicze wieści – II połowa października

Powoli zbliża się koniec zbiorów jabłek w całym kraju. Pomimo niekorzystnej koniunktury na rynku sadownicy dokładają wszelkich starań, aby wszystkie owoce zostały umieszczone w obiektach przechowalniczych. Niestety, ekstremalne warunki pogodowe w jakich przyszło owocom dojrzewać na drzewie wpłynęły na obniżenie ich jakości i trwałości przechowalniczej. Bardzo często owoce były zbierane po przekroczeniu optymalnego okna zbioru. Ważne będzie zatem systematyczne kontrolowanie owoców w komorach, aby nie przeoczyć odpowiedniego momentu do ich sprzedaży.  

Jeśli pozostawiamy w rzędach drzew niezbierany „przemysł” nie musimy się obawiać, ze wpłynie to w jakikolwiek sposób na PH gleby. 

O czym pamiętać po zbiorach?

Początek opadania liści to odpowiedni moment na wykonanie zabiegu 5% roztworem mocznika, aby ograniczyć ilość owocników parcha jabłoni tworzących się w obrębie plam z infekcji wtórnych. Ogromna ilość badań przeprowadzonych w Polsce potwierdziła wysoką skuteczność tej metody, od lat masowo stosowanej przez sadowników w całym kraju. Ważne by zabieg był wykonany gdy na drzewie pozostało jak najwięcej liści – daje to szanse na dotarcie cieczy roboczej wszędzie tam gdzie występują objawy parcha. 
Warto zwrócić uwagę na problem chorób kory i drewna  - do tej pory nie prowadziliśmy ochrony jesienią m.in. przed sprawcą raka drzew owocowych czy cytosporozy ale zauważalna zmiana pogody (szczególnie intensywne opady deszczu) sprzyja porażaniu np. śladów poliściowych. Aktualnie brak jest produktów zarejestrowanych do stosowania w okresie pozbiorczym przeciwko tym chorobom w czasie i po opadzie liści.


Zachęcam do pobierania próbek gleby do badań – czynność tą powinniśmy wykonywać systematycznie co 3-4 lata, najlepiej z tych samych miejsc w sadzie, aby rzetelnie ocenić system nawożenia doglebowego prowadzony w gospodarstwie. 

Powiązane produkty

Szymon Jabłoński

Szymon Jabłoński

Młodszy Specjalista

ds. Doświadczalnictwa, Bayer Sp. z o.o.

Autor

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;