Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Komunikat

Data

Tagi

komunikat warzywniczy, uprawa warzywna, szkodniki warzyw, bioróżnorodność, chwasty, choroby warzyw, mszyce

Komunikat warzywniczy 13 maja 2020

W rejonie Centralnej Polski zeszłotygodniowe ocieplenie, trwające od środy do niedzieli spowodowało uaktywnienie szkodników. W poniedziałek na plantacjach warzyw kapustnych odnotowaliśmy średnio 5 jaj śmietki pod każdą rośliną. W pułapkach wystawionych na polach łapie się około 3 - 4 szt. na dobę.

Progiem zagrożenia jest odłowienie minimum 2 samic śmietki kapuścianej dziennie w okresie 2 kolejnych dni (średnia z dwóch pułapek).

Termin wykonania zabiegu - jeśli temperatura powietrza wynosi powyżej 20oC to zabieg wykonuje się po 3 dniach a przy temperaturach niższych po 5 dniach. Jeżeli po zabiegu w dalszym ciągu odławiają się samice, to zabieg należy 2-3 krotne powtórzyć.

Zamiast monitorowania nalotu przy pomocy pułapek zapachowych można prowadzić obserwacje składanych jaj. Jaja są białe, podłużne, długości do 1,2 mm.

 

Obserwacja składanych jaj

 

Znalezienie w pobliżu szyjki korzeniowej 10 jaj na 10-ciu kolejnych roślinach jest sygnałem do wykonania zabiegu opryskiwania.

Opryskiwanie insektycydem należy wykonać w okresie lotu muchówek. Optymalny termin ustala się przy pomocy pułapek zapachowych odławiających tylko ciężarne samice. Rejestrację w warzywach kapustnych m.in. do zwalczania śmietki kapuścianej ma insektycyd Proteus 110 OD. Stosowany w dawce 0,75 l/ha działa na szkodniki kontaktowo w trakcie oprysku i systemicznie w roślinie

Kolejnym szkodnikiem, który zaczął pojawiać się w Centralnej Polsce, jest mszyca trzmielinowo-burakowa. Na plantacjach buraka monitorowanych w poniedziałek obserwowaliśmy uskrzydlone osobniki i nieliczne małe kolonie. 

 

Mszyca trzmielinowo - burakowa

 

Załamanie pogody, intensywne deszcze i ochłodzenie od wtorku z pewnością zahamują nalot szkodnika, jednak należy monitorować plantacje.

Polecane produkty

Katarzyna Gładka-Kubiak

Katarzyna Gładka–Kubiak

Opiekun Warzywniczego Centrum Doradztwa Technicznego w Bedlnie

Autor