Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Szkodnik

Tagi

szkodniki magazynowe, uszkodzone ziarno, środki na spichrzela surynamskiego, spichrzel orzechowiec, zwalczanie spichrzeli

Spichrzel surynamski

Nazwa łacińska: Oryzaephilus surinamensis  

Spichrzele surynamskie mogą wyrządzać duże szkody w składowanym ziarnie. Atakują również produkty zbożowe, suszone owoce, suszone mięso, nasiona oleiste, orzechy, ryż, a nawet leki. Sama obecność tych owadów w ziarnie może dyskwalifikować produkt. Może dojść do uszkodzenia kiełków (zarodków), a w przypadku znacznego rozprzestrzenienia się infestacji do przegrzewania się ziarna. To prowadzi z kolei do zbrylania się, pleśnienia, a nawet kiełkowania ziarna. Może dojść do utraty zarówno jakości, jak i wagi ziarna.
Jęczmień słodowy bywa dyskwalifikowany ze względu na słabe kiełkowanie, zaś pszenica na mąkę ulega przebarwieniom i odbarwieniu. Obecność spichrzeli w innych produktach żywnościowych może prowadzić do obniżenia walorów smakowych i w efekcie do dyskwalifikacji podczas kontroli jakości.

Warto również wspomnieć, o spichrzelach orzechowcach, które atakują głównie nasiona oleiste i suszone owoce zaś Ahasverus advena – poza wspomnianymi produktami – również produkty zbożowe i kakao.

Produkty zwalczające

 

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;