Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Choroba

Tag

zboża, choroby zbóż, uprawa zbóż, choroby grzybowe zbóż, czarne kłosy, czerń

Czerń zbóż

Nazwa łacińska: Cladosporium herbarum Alternaria alternata

Grzyby powodujące czerń są pasożytami następczymi, zasiedlającymi tkankę roślinną już osłabioną lub obumarłą z innych przyczyn. Pojawiają się, jako powłoka o zabarwieniu od czarno szarego do zielonkawoczarnego na kłosach, a także na liściach i źdźbłach. Porażona tkanka doznaje na skutek pokrycia grzybem dodatkowego osłabienia, ponieważ pogarsza się dostęp światła do jeszcze żywej tkanki. Grzyby powodujące czerń stają się problemem w przypadku pszenicy twardej, ponieważ skutek przejścia z liści i plew na ziarno wywołują brunatnienie końców ziaren, a tym samym poważne straty na jakości. Wzmożone występowanie przy chorobach podstawy źdźbła, żółtej karłowatości, częściowej płonności kłosów. Silne porażenie pojawia się szczególnie w utrzymujących się okresach dżdżystych.

Produkty zwalczające

 

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;