Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Chwast

Tag

dziki mak, maczek, patrak

Mak polny

Nazwa łacińska: Papaver rhoeas

Jednoroczny lub dwuletni chwast kiełkujący jesienią i na wiosnę. Charakterystyczne jest to, że wydziela sok mleczny. Preferuje świeżo uprawione, dobrze zaopatrzone w wodę, bogate w wapń i substancje pokarmowe gleby gliniaste i ilaste. Siewki mają małe liścienie, wąskie, lancetowate i zaostrzone. Pierwsze liście właściwe całobrzegie, z ogonkiem, nieowłosione. Następne liście już karbowane, owłosione, pierzastodzielne. Górne liście najczęściej trzyczęściowe, siedzące. Kwiaty najczęściej barwy purpurowo czerwonej, z reguły z ciemną plamą w środku i pojedynczo umieszczone na łodydze. Łuskowate działki kielicha opadają podczas kwitnienia. Owoc nazywany torebką lub makówką jest odwrotnie jajowaty, przy podstawie zaokrąglony. Każdej roślina wytwarza od 10 000 do 20 000 nasion. Są one nerkowate, o powierzchni siateczkowatej z zagłębieniami, ciemnobrązowe. Zachowują w glebie bardzo długo zdolność kiełkowania. Po zabiegach agrotechnicznych związanych z odwracaniem wierzchnich warstw gleby dochodzi do masowego wystąpienia tego chwastu na polach. Kiełkowanie następuje w temperaturze od 2 do 13 st. C.

Produkty zwalczające

 

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;