Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Szkodnik

Tag

szkodniki magazynowe, szczur, szczury, szkodnik, szczur wędrowny, szczur śniady, mysz domowa, gryzonie

Szczury

Nazwa łacińska: Rattus

Brązowawe lub szarawe gryzonie z ogonem o długości zbliżonej do długości ciała. Wszystkożerne, często żyją w budynkach lub ich obejściu. Rodzina: Muridae. Charakterystyka gatunkowa: Szczur wędrowny (Rattus norvegicus) Długość dorosłego osobnika: 220–260 mm; długość ogona: 160–200 mm; waga: 150–450 g; odchody mają długość około 20 mm. Górna część ciała brązowa, brzuch biały lub żółtawy.

 

Zdrowie człowieka

  • Nosiciele ponad 45 czynników chorobotwórczych, w tym krętków wywołujących chorobę Weila (leptospirozę), Salmonelli, Escherichia coli, czynników wywołujących zapalenia jelit, listeriozę, riketsjozy, czerwonki i wielu innych.

- Zanieczyszczenie wody i żywności.

- Zanieczyszczenie środowiska.

 

Bezpośrednie szkody w żywności

  • Straty zbiorów na polach.
  • Straty w magazynowanej żywności i łańcuchu produkcji żywności.

 

Pośrednie szkody w żywności

  • Niszczenie opakowań, wysypywanie się produktu.
  • Zanieczyszczenie odchodami.

 

Budownictwo

  • Szkody w budynkach, w kanalizacji, przegrodach itp.
  • Uszkodzenia w urządzeniach elektrycznych i kablach.
  • Szkody w komunikacji.

 

Produkcja zwierzęca

  • Straty w karmie i wysypywanie się produktu.
  • Wektory i rezerwuary patogenów.

 

 

Produkty zwalczające

 

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;