Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Szkodnik

Tag

wołki, wołek kukurydziany, wołek ryżowy, chrząszcze, szkodniki magazynowe, szkodniki w magazynach zbożowych, szkodniki zboża, magazynowanie zboża

Wołek zbożowy

Nazwa łacińska: Sitophilus granarius

Wołek zbożowy jest ważnym szkodnikiem składowanego ziarna. Często uważa się go za pierwotnego szkodnika, gdyż jest w stanie atakować nieuszkodzone jeszcze ziarno. Wołki zbożowe opanowują również inne twarde produkty zbożowe, takie jak makarony. Rozdrobnione produkty zbożowe są nieodpowiednie dla rozwoju larw, chyba że są zbrylone. Wołek zbożowy wywołuje następujące szkody:

1.  Utrata wagi i jakości ziarna, ponieważ larwy żywią się endospermą. Zarodek nie zawsze jest atakowany, więc zboże może kiełkować, dając jednak słabą sadzonkę, podatną na ataki pleśni, bakterii i innych owadów. Za równo larwy, jak i dorosłe osobniki żerują na ziarnach.

2.  Zanieczyszczają produkt białymi, drobnymi od chodami, oraz pogarszają jego walory smakowe.

3.  Powodują przegrzewanie ziarna, przyspieszające rozwój owadów i sprzyjające zbrylaniu się, pleśnieniu, a nawet kiełkowaniu. Ziarno może nawet osiągnąć temperaturę, w której owady będą ginąć. Uszkodzone przez wołki ziarno łatwo rozpoznać po obecności dużych otworów, przez które wydostają się na zewnątrz dorosłe osobniki. Możliwą skalę infestacji wołkami obrazowo pokazują wyniki pewnego badania, w którym po pięciu tygodniach od zakażenia pszenicy larwami dorosłe wołki pojawiały się w tempie 100 osobników z 1 kg ziarna dziennie.

Produkty zwalczające

 

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;