Burak cukrowy
Roślina okopowa, druga roślina na świecie pod względem pozyskiwania cukru. Plonem głównym jest korzeń o wysokiej zawartości sacharozy z którego produkowany jest cukier spożywczy. Burak cukrowy jest wykorzystywany również jako pasza lub pozyskiwania wielu produktów chemicznych. Uprawa buraka cukrowego wymaga dużych nakładów ze względu na wysokie wymagania pokarmowe i intensywną ochronę przed agrofagami.
Technologia uprawy

Agrofagi występujące w uprawie:

Mszyca burakowa

Pchełka burakowa

Śmietka ćwiklanka

Drobnica burakowa

Gorczyca polna

Gwiazdnica pospolita

Jasnota purpurowa

Komosa biała

Fiołek polny

Szarłat szorstki

Rdest ptasi

Rdest powojowaty

Rumian polny

Mszyca brzoskwiniowo-ziemniaczana

Mszyca trzmielinowo-burakowa

Tasznik pospolity

Żółtlica drobnokwiatowa
Produkty w uprawie buraka
Skontaktuj się z doradcą
Masz pytania dotyczące uprawy buraka cukrowego. Skontaktuj się z naszym doradcą.