Crop Science Polska

Informacje

Kategorie

Uprawa

Tagi

rośliny zielarskie, uprawa roślin zielarskich, uprawa mięty, szkodniki mięty, choroby mięty

Mięta

Jest to krzaczasta bylina uprawiana w okolicach Londynu od 1750 roku. Roślina lecznicza, miododajna i przyprawowa. Należy do najczęściej wykorzystywanych ziół, stosowana do łagodzenia dolegliwości żołądkowo – jelitowych. Związki zawarte w mięcie zmniejszają napięcie mięśni gładkich.

 

Sposób uprawy

Mięta preferuje stanowisko słoneczne, ale znosi też cień. Może być sadzona w donicach. Dobrze rośnie na żyznej, wilgotnej glebie próchnicznej. Gdy rośnie w ziemi, co 4 lata przesadzamy ją na inne miejsce. Miętę rozmnażamy przez podział kłączy na jesieni lub na wiosnę.

Produkty w uprawie

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;