Crop Science Polska

Informacje

Kategoria

Uprawa

Tagi

uprawa porzeczek, porzeczka czerwona, porzeczka biała, choroby porzeczek, szkodniki porzeczki, choroby grzybowe porzeczki, zwalczanie chorób porzeczki, zwalczanie szkodników porzeczki, uprawa porzeczki czarnej, odmiany porzeczki czarnej

Porzeczka czarna

Nazwa łacińska: Ribes nigrum L.

Krzew z rodziny agrestowatych. Owocem porzeczki jest kulista jagoda w zależności od gatunku biała, czarna lub czerwona. W uprawie towarowej największe znaczenie ma uprawa porzeczki czarnej i czerwonej. Porzeczki mają niewielkie wymagania glebowe i są mrozoodporne. Owoce deserowe zbierane są ręcznie a z przeznaczeniem do przetwórstwa mechanicznie, kombajnem. Ważną chorobą w uprawie porzeczek jest amerykański mączniak agrestu a wśród szkodników dominuje wielkopąkowiec poczeczkowy.

Produkty w uprawie

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;