Crop Science Polska

Informacje

Kategorie

Uprawa

Tagi

uprawa truskawek, truskawka, choroby truskawek, szkodniki truskawek, chwasty w truskawkach, jagodowe, owoce miękkie

Truskawka

 

Truskawki to owoce sezonowe, spożywane bezpośrednio a także w wysokim stopniu wykorzystywane w przetwórstwie i zamrażalnictwie. Pod uprawę truskawki nadają się gleby próchniczne i przewiewne o lekko kwaśnym pH. Rośliny korzenią się płytko, dlatego w uprawach towarowych stosowane jest nawadnianie. Sadzonki truskawki pozyskiwane są z mateczników przez rozmnażania wegetatywne. Sadzone są wiosną i jesienią. Uprawa prowadzona jest w gruncie ale także pod osłonami. Do chorób najbardziej zagrażających truskawce należą choroby grzybowe, m.in szara pleśń.

 

Technologia uprawy

Program Ochrony Roślin - Truskawki

Produkty w uprawie