Informacje
Kategorie
Uprawa
Tagi
uprawa kukurydzy, kukurydza słodka, kukurydza cukrowa, szkodniki kukurydzy, choroby kukurydzy, kukurydza na kiszonkę, kukurydza na ziarno, odmiany kukurydzy
Kukurydza na kiszonkę

Kukurydza - uprawa
Kukurydza jest jednoroczną rośliną jarą, zaliczaną do roślin dnia krótkiego. Jest gatunkiem ciepłolubnym i światłolubnym, kiełkuje późną wiosną, przy wyższych temperaturach wynoszących 8-10 st.C. Jest wrażliwa na przymrozki. Ma bardzo zróżnicowaną długość okresu wegetacji - zależnie od odmiany - od 120 do 180 dni. Kukurydza jest rośliną pochodzenia południowego. W Polsce, w warunkach długiego dnia, opóźnia zakwitanie i dojrzewanie. Po zakwitnięciu wymaga jeszcze 50-60 dni ciepłych do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Niektóre odmiany kukurydzy u nas wcale nie dojrzewają. Uprawia się je więc tylko na zielonkę lub kiszonkę.
Gatunek ten osiąga pełnię swojego rozwoju na glebach żyznych, zasobnych w składniki pokarmowe, ciepłych, przewiewnych, o dużej pojemności wodnej, zabezpieczających jego wysokie wymagania wobec wody. Nie posiada natomiast większych wymagań co do odczynu. Kukurydza jest bardzo cenną rośliną uprawną odznaczającą się dużą plennością i wszechstronnym użytkowaniem: na paszę, do spożycia dla ludzi oraz dla przemysłu. W Polsce uprawiana jest przede wszystkim jako roślina pastewna. Pod względem wydajności energetycznej kukurydza należy do roślin najplenniejszych. Duża plenność kukurydzy jest wynikiem wielu korzystnych cech fizjologicznych, morfologicznych i rolniczych tego gatunku oraz wykorzystania zjawiska heterozji w hodowli odmian mieszańcowych. Jako roślina pastewna jest źródłem bardzo wartościowej paszy węglowodanowej o wysokiej wartości energetycznej.