Warzywa
Rośliny zielne, uprawiane w gruncie lub pod osłonami. W diecie człowieka warzywa są głównym źródłem witamin, antyoksydantów i błonnika. Ze względów użytkowych są dzielone na grupy takie jak: kapustne, cebulowe, liściowe, korzeniowe czy strączkowe. Przez wzgląd na dużą zawartość wody w swoich organach , płytki system korzeniowy i dużą powierzchnię części nadziemnej warzywa mają wysokie wymaganie wodne, pokarmowe oraz glebowe. W Polsce do najczęściej uprawianych warzyw należy cebula, kapusta i marchew.
Technologia uprawy - marchew

Agrofagi występujące w uprawie:

Mączniak rzekomy dyniowatych

Zaraza ziemniaka

Stonka ziemniaczana

Alternarioza

Bielinek kapustnik

Bielinek rzepnik

Mszyce

Połyśnica marchwianka

Strąkowiec grochowy

Śmietka cebulanka

Wciornastki

Mączniak rzekomy

Zgnilizna szyjki cebuli

Alternarioza cebuli

Mączniak prawdziwy baldaszkowatych
.png?h=450&w=450&la=pl&hash=F17D7A5AC5425C71A05F3C6E49535414)
Rdza pora

Zgnilizna twardzikowa

Czarna plamistość korzeni marchwi

Czerń krzyżowych

Sucha zgnilizna kapustnych

Mączliki

Bawełnica topolowo-sałatowa

Chwastnica jednostronna

Dymnica pospolita

Fiołek polny

Gwiazdnica pospolita

Komosa biała

Maruna bezwonna

Niezapominajka polna

Przetacznik perski

Rdest powojowaty

Zgorzel siewek

Zgnilizna pierścieniowa

Piętnówka kapustnica

Mszyca kapuściana

Śmietka kapuściana

Alternarioza pomidora
Produkty w uprawie warzyw
Skontaktuj się z doradcą
Masz pytania dotyczące uprawy ogrodniczych. Skontaktuj się z naszym doradcą.