Zboża
Grupa roślin uprawnych z rodziny traw, Poaceae. Pozyskiwane ziarna są bogate w skrobie i stanowią podstawę diety na całym świecie. Ze względu na sposób uprawy, zboża możemy podzielić na jare i ozime, przy czym plon z upraw ozimych jest wyższy. W Polsce zboża stanowią 71% wszystkich upraw rolniczych a największe plony zbierane są w województwie wielkopolskim.
Technologia uprawy

Agrofagi występujące w uprawie:

Chwastnica jednostronna

Miotła zbożowa

Wyczyniec polny

Plamistość siatkowa jęczmienia

Śnieć cuchnąca pszenicy

Głownia źdźbłowa żyta

Pleśń śniegowa zbóż

Gwiazdnica pospolita

Gorczyca polna

Jasnota purpurowa

Komosa biała

Krzywoszyj polny

Mak polny

Maruna bezwonna

Ostrożeń polny

Przytulia czepna

Tasznik pospolity

Chaber bławatek

Rdza żółta zbóż i traw

Fuzarioza kłosów zbóż

Brunatna plamistość liści zbóż

Rdza jęczmienia

Rynchosporioza zbóż

Mączniak prawdziwy zbóż i traw

Mszyce

Skrzypionki
Produkty w uprawie zbóż
Skontaktuj się z doradcą
Masz pytania dotyczące uprawy zbóż. Skontaktuj się z naszym doradcą.