Crop Science Polska

Informacje

Kategorie

Uprawa

Tagi

choroby jęczmienia, jęczmień, jęczmień jary, chwasty w jęczmieniu, odmiany jęczmienia, szkodniki jęczmienia, jęczmień ozimy

Jęczmień ozimy

 

Zboże o wysokich wymaganiach cieplnych, dlatego uprawiane jest głównie na terenach zachodniej i południowej Polski. Szczególnie niebezpieczny jest okres wczesnej wiosny, kiedy dochodzi do rozhartowywania roślin. W porównaniu do innych zbóż ma niewielkie wymagania wodne i dobrze plonuje na lżejszych glebach. Jęczmień jest bardzo wrażliwy na zakwaszenie gleby. Używany jest na cele paszowe a także do produkcji kasz. Wśród szczególnie niebezpiecznych chorób znajduje się fuzarioza kłosów, głownia pyląca jęczmienia i mączniak prawdziwy zbóż i traw.

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;