Crop Science Polska

Informacja

Kategoria

Choroba

Tag

czarne plamy, okrągłe plamy, na owocach, choroba przechowalnicza, niewielkie plamy, więdnięcie owoców

Parch przechowalniczy

Nazwa łacińska: Venturia pyrina, Venturia inaequalis

Objawy późniejszych infekcji grzyba Venturia inaequalis występujących w późniejszej fazie wegetacji są praktycznie nie do wychwycenia przed zbiorami. Chorobie przy tym sprzyja deszczowa pogoda, w czasie, której zarodniki konidialne przenoszone są w kroplach wody z liści na owoce. Objawy parcha przechowalniczego ujawniają się dopiero w czasie przechowywania owoców w postaci czarnych, okrągłych, niewielkich plam pojawiających się na owocach. W miarę wydłużenia okresu przechowywania ich ilość się zwiększa. Parch przechowalniczy nie powoduje gnicia i owoce nadają się do spożycia, jednak wpływa on na obniżenie ich wartości handlowej. Owoce z objawami parcha przy tym szybko więdną, a przez uszkodzoną skórkę mogą przedostać się zarodniki innych grzybów m. in. Penicillium expansum powodującego mokrą zgniliznę. Objawy parcha przechowalniczego występują zarówno na owocach przechowywanych w przechowalniach, jak i w chłodniach. Gatunkiem wrażliwym na parcha prócz jabłoni jest także grusza.

Produkty zwalczające

 

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;