Crop Science Polska

Informacje

Kategorie

Uprawa

Tagi

uprawa fasoli, fasola szparagowa, odmiany fasoli, choroby fasoli, szkodniki fasoli, bobowate, fasola zwyczajna

Fasola

 

Roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Pnącze zielne wytwarzające wydłużone strąki zazwyczaj z białymi nasionami. Fasola jest gatunkiem ciepłolubnym o krótkim okresie wegetacji. Uprawiana jest z siewu wprost do gruntu. Dzięki symbiozie z bakteriami brodawkowymi ma niewielkie wymagania co do nawożenia azotem. W Polsce uprawiane są dwa gatunki fasoli, bardziej popularna fasola zwyczajna i o niewielkim znaczeniu wielkokwiatowa. Odmiany fasoli zwykłej dzieli się na szparagowe i na suche nasiona. Fasola szparagowa ma krótszy okres wegetacji, strąki są barwy zielonej i żółtej. Odmiany zielone są przeznaczone głównie do przemysłu a żółte na świeże spożycie.

Produkty w uprawie

Deklaracja zgody na stosowanie “cookies”

W celu ulepszenia Twoich doświadczeń z korzystania z naszego serwisu internetowego, chcemy analizować Twój sposób zachowania na naszej stronie poprzez stosowanie “cookies”. Szczegółowe informacje dotyczące możliwości wyrażenia, lub wycofania w dowolnym momencie Twojej zgody na stosowanie “Cookies” zawarte są w naszej “Polityce prywatności”.
;